Tévhitek


"Nem bringázok, mert izzadok mint egy ló"

Nos azt nem tagadom, hogy tekerés közben meg lehet izzadni, de valljuk be, aktív testmozgás mellett ez nem kerülhető el hosszútávon.
Vannak alapvető praktikák, amikkel javíthatunk a helyzeten. Például a jó ruházat, illetve a megfelelő sebesség megválasztása.
Kutatások kimutatták, hogy 15 km/órás sebesség mellett a biciklizés kisebb erőkifejtéssel jár (5,9 kcal/min), mint a gyors 6 km/órás gyaloglás (6,5 kcal/min). Ha esetleg ennél nagyobb sebességgel szeretnénk haladni, vagy messzire kell tekerni, öltözhetünk vékonyabban és rétegesen, hiszen úgyis fűt majd a tekerés öröme. Érdemes vigyázni az ízületekre és a kilógó testrészekre. Nem érzed egyből, hogy megfázik, de akkor már késő lesz. De ne aggódj, nem kell polár szuperség, nagyon sikkes ruhadarabok kaphatóak már lányoknak és fiúknak is. Ha viszont izzadós alkat vagy, nem ajánljuk a rosszul szellőző ruhadarabokat, a cél előtt pedig érdemes kicsivel lassabb tempóra váltani, hogy megállásnál ne verjen ki a víz. Míg lakatolsz, előre el tudod tervezni az érkezés utáni kis felfrissülést, hogy a többi izzadt benzingőzös csak nézzen, te milyen friss vagy és jó esetben még le is sültél.

Hatásos lehet még a váltóruha, vagy ha jó kapcsolatot ápolsz a főnököddel, mutasd meg mennyire naprakész vagy bringásbarát pályázatok terén. Pár félmondattal utalj rá, hogy a bringázástól jobb kedvűek lesznek a dolgozók, a cég pedig sikeresebb. Mondd el neki, hogy nyugaton milliók tesznek így, sőt van ahol még zuhanyzót is építenek a bringásoknak. Ha ettől sem enyhül, akkor hagyjad, tuti feszült, mert elromlott a klímája, és nem hozott otthonról dezodort.

"Nem bringázok, mert sok a tolvaj és elviszik a kerékpárom!"

Sokat halljuk ezt, pedig már rengetegen mondták, és mi is be állunk a sorba, hogy hirdessük az igét. Azt leszögezném az elején, hogy nincs törhetetlen lakat, bár a legtöbb bicikli tolvaj nem mászkál flexel a hóna alatt, úgyhogy egy pár ezer forintos U-lakattal már viszonylag nagy esélyünk van arra, hogy ne lovasítsák meg a szamarat, amíg békésen isszuk a szörpünket valamelyik helyi kultúrházban. Nem kell matekból erősnek lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk mi éri meg jobban. A nagy áruházakban kapható sodronyok 2-3 ezer pénzt érnek, legalábbis a sárga akciós táblás kiírások szerint. Szemben egy emberesebb lakattal ami alig drágább. Szóval igyekezzünk hanyagolni ezt a megoldást, ne ezen spóroljunk. Főleg ha nem pont egy tanyabájkkal közlekedünk, hanem teszem azt már sikerült beruháznunk egy közép-felső kategóriás bicóba.

„Nincs elég kerékpárút. Védtelen vagyok, félek az autók között tekerni.”

Nem kell feltétlenül bicikliút, sőt biztonságosabb az autók között tekerni, mint a rendezettnek tűnő viacolor mezőn*. Ha most kezded felfedezni a közlekedés eme formáját, és bizonytalannak érzed magad még városi terepen, akkor keress kisebb forgalmú utakat a térképen, amik elvezetnek a célállomásodig. Ki tudja, lehet meg is lepődsz a végén, hogy milyen eldugott látnivalók vannak a városban, ahol élsz.

Ha az úttesten haladsz azon kívül, hogy nagyobb eséllyel kíméled meg paripád a rossz minőségű bringautaktól, még látnak is az autót vezető polgártársak. Így nem okozol se nekik, se magadnak kellemetlen és fájó meglepetést egy koccanás képében.

A bringa jármű, ezért ugyanúgy az aszfalton a helye, mint a terepjáróskopasznak vagy akár a vezetés közben a sminkjét igazító Smartos nőnek. De ha szemfüles vagy és használható a reakcióidőd (ha bevered a fejed az asztal sarkába és három másodpercen belül odakapsz, akkor ez a kritérium megvan) -akkor semmi gondod nem lehet. Gyakorlásképpen ezen felül tudom tanácsolni, hogyha látsz valakit az úton betyárkodni** akkor állj be mögé és kövesd. Nem valószínű, hogy meg fog sértődni, és segíthet betekintést nyújtani, hogy milyen jó is, ha nem a rakodókat kell kerülgetned a gyros árus előtt.

Ha mégsem hoztuk meg a kedvedet az aszfaltbetyárkodáshoz, akkor még mindig választhatod a nekünk "fenntartott" sávot, de figyelj a kereszteződésekben, mert a legtöbb sofőr a kanyarokban nem számít egy nagyobb sebességgel érkező bringásra.

webbike.hu 2011 - Minden jog fenntartva
π