Gyakori kérdések


Mire figyeljünk oda használtbicikli vásárlásnál?

Ha használt kerékpárt veszünk, akkor a vásárlás egyik legfontosabb szempontja, hogy minél olcsóbban juthassunk hozzá a biciklihez. Legyen szó egy egyszerűbb városi bicikliről vagy akár egy újonnan többszázezer forintba kerülő kétkerekűről. Célszerű ugyanakkor, ha a vásárlásakor minél több ismerettel rendelkezünk majdani kerékpárunkat illetően. Ha ugyanis rossz állapotban levő biciklit választunk, akkor a különböző alkatrészek cseréje miatt akár az eredeti vételár többszörösét is elkölthetjük. A kezdetben jó vásárnak tűnő darabra így végül csúnyán ráfizethetünk.

Csak tiszta forrásból!

Honnan vegyünk használt biciklit? Nyilvánvaló, hogy az aluljárókban, illetve a piacokon árult darabok rendkívüli olcsóságuk miatt sokakat csábíthatnak, ám használt kerékpárt mindenképpen szaküzletben érdemes vennünk. Nem csak azért, mert így biztosak lehetünk abban, hogy nem lopott árut akarnak számunkra eladni, hanem azért is, mert a szaküzletben a használathoz szükséges szakmai segítséget is megadják számunkra.

Milyen legyen?

Gondoljuk végig, hogy mire szeretnénk használni biciklinket. Ha például a hegyekben szeretnénk közlekedni a kétkerekűvel, akkor ne vegyük meg az olcsóbbnak tűnő városi biciklit. Vegyük számításba, hogy milyen lehetőségünk lesz a bicikli tárolására, szállítására. A földszintes házakba így válasszunk könnyebb, alumíniumból készült kerékpárt, míg a súlyosabb darabokat tartogassuk azokba a lakásokba, ahol lifttel is megoldható a bicikli szállítása.

Váztól a láncig

Egy használt biciklin szinte valamennyi alkatrész cserélhető. Célszerű ugyanakkor tisztában lennünk azzal, hogy mely alkatrészeket kell azonnal, vagy röviddel a kétkerekű megvásárlása után cserélnünk. Ezzel ugyanis meg tudjuk tervezni a bicikli várható költségeit, így nagyobb eséllyel vehetünk olyan kétkerekűt, amely ár és érték szempontjából is megfelelő számunkra.

Leendő tulajdonunk tüzetes átvizsgálását tehát kezdjük annak egyik legfontosabb, egyben legdrágább alkatrészével: a kerékpár vázával. Ha horpadt a bicikli váza, akkor ez mindenképpen cserére fog szorulni, de az összekaristolt váznál is gyanakodhatunk arra, hogy ezek csupán a bicikliváz repedését leleplezik.

Vizsgáljuk meg a bicikli gumikat is. Minél többet látunk az abroncs mintázatából, annál jobb állapotúak a gumik. Ha pedig a barázdált futófelületen még a szőrök is megtalálhatóak, akkor egészen biztos, hogy nem kell cserélnünk a kerékpár ezen alkatrészét. Legtöbbször azonban inkább kopott, tükörsima felületű gumikkal találkozhatunk. Ezek rendszerint régebbi biciklire, illetve arra utalhatnak, hogy korábbi tulajdonosa nem tartotta megfelelően karban a kétkerekűt.

A karbantartás szempontjából másik árulkodó jel a kerékpár lánc lehet. Amennyiben ezt ki kell cserélnünk, akkor célszerű a hátsó fogaskeréksorból is újat vásárolnunk. Ellenkező esetben ugyanis menet közben a lánc akadozni, ugrálni fog, a nem illeszkedő alkatrész pedig akár a fogaskeréksort is tönkreteheti. Ezután vizsgáljuk meg az üléseket, valamint a pedált is.

Meglátni és kipróbálni

Véssük jól eszünkbe: nincsen (használt) bicikli vásárlás próbakör nélkül. A fékek például a kerékpár biztonságos közlekedése szempontjából elsődleges fontosságúak. Bár a fékpofák állapota ránézésre is megállapítható, de a fék működése nyilván csak a bicikli kipróbálásával lehetséges. Ha nem tudunk gyorsan és simán megállni a biciklivel, akkor érdemes átgondolnunk az adott darab megvásárlását. Figyeljük meg a kerekeket burkoló felni állapotát is. Lehet, hogy első pillantásra nem látunk rajtuk külsérelmi nyomokat, ám amennyiben a bicikli nem egyenesen megy, hanem a kerekek úgynevezett nyolcasokat csinálnak a próbakör során, akkor nagy valószínűséggel mégis megütötték a felnit.

..majd kalkulálni!

Végezetül: összegezzük tapasztalatainkat. Milyen érzés volt a biciklin ülni, melyek azok az alkatrészek, amelyeket ki kell cserélnünk benne. Ezeket felírhatjuk egy jegyzetfüzetbe és amennyiben az üzletben kerékpár alkatrészeket is árusítanak, akkor az eladó segítségével egy hozzávetőleges árat is meg tudunk állapítani, így pontosan tudhatjuk, hogy a kétkerekű vásárlása, valamint felújítása mennyibe fog kerülni számunkra. Ezekkel az ismeretekkel felvértezve bizonnyal nem érhetnek minket kellemetlen meglepetések a használt kerékpár vásárlása során.

 


Kell-e rendszám a kerékpárszállítóra?

AZ NKH(Nemzeti Közlekedési Hatóság) állásfoglalása néhány paragrafusban: A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomba tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet 27.§ (1) bekezdése előírja, hogy a járműre – az e célra kialakított helyre – a jogszabályban előírt hatósági jelzést feltüntető táblát kell elhelyezni.  Az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 5.§ a járművek közlekedésben való részvételének feltételeit sorolja.  „5. § (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, b) amelyre külön jogszabályban meghatározott számú, típusú és elhelyezésű hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] van(nak) felszerelve;”  Az (5) bekezdés pedig kimondja, hogy  (5) A hatósági jelzés(eke)t [rendszámtábla(áka)t] a járművön a felszerelésére kijelölt helyen (a fent idézett 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet 27.§-a szerint), jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos.

Az autó hátuljára felszerelt kerékpártartók esetében a rendszámtábla és a világító és jelző berendezések takarásba kerülhetnek. A kerékpár szállítása során folyamatosan biztosítani szükséges, hogy a jármű valamennyi üzemeltetési műszaki feltételnek megfeleljen (járművön lévő világító és jelző berendezések száma és azok meghatározott szögből történő láthatósága, továbbá a rendszám láthatósága).

MEGOLDÁS:

a harmadik rendszámot el kell felejteni, olyan Magyarországon nem létezik, ám a rendszámnak - ahogyan azt a jogszabályok elrendelik, látszódnia kell. Ha tehát valaki a hátsó rendszámtáblát eltakaró kerékpártartót szerelne fel, arra a dekorációs matricákat készítő cégekkel kell tábla-másolatot készíttetnie - ilyennel a tapasztalatok szerint itthon és a harmadik rendszámtáblát gyakorlatban is ismerő nyugati országokban is büntetésmentesen lehet autózni.

Vigyázz!

nem érdemes a rendszám elvesztését jelentve harmadik táblát igényelni, utóbbiért ugyanis a tábla takarásáért járónál keményebb szankciót kaphat az autója farán kerékpárt szállító autós!

 


Mi az ideális kerékméret?

Sokan kérdezgetnek, hogy létezik-e ideális kerékméret. Mint tudjuk, az időfutamokban, illetve a triatlonosok a hagyományos 622 mm-es átmérőjű országúti keréknél valamivel kisebb kereket használnak, a Moulton gyár pedig gyerekbicikli méretet. A MTB-ken megint egy kisebb, de a kis országúti kerékkel nem egyező méret található. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A kisebb kerék könnyebb és azonos küllőszám mellett erősebb is, de nagyobb a gördülési ellenállása, és gyengébb a fékteljesítménye. Azt, hogy a legtöbb kerékpáron mégis 622, vagy 630 mm-es abroncs van, annak okát leginkább az alacsony termetű hölgyek értik. Sajnos, számukra nem lehet olyan kerékpárt gyártani, amelynek hagyományos méretű kereke van. Valószínűleg a kerékpár kerekei is nagyobbak lennének, ha a világon az emberek átlagmagassága 210 cm lenne. A 622-630 mm-es méretek jó kompromisszumot jelentenek mind a technikai tulajdonságok, mind az emberi termet viszonylatában.
El tudom képzelni, hogy az átlagnál magasabb, illetve alacsonyabb emberek jobban járnának egy másik kerékmérettel. Lehet, hogy akár valamilyen minimális hatékonyságnövekedést is eredményezne a kerékméret módosítása. Viszont látnunk kell, hogy ha olcsón akarunk kereket, illetve gumit beszerezni, akkor a legjobban akkor járunk, ha a hagyományos méretet válasszuk. Ha úgy, mint a századelőn, megint gombamód szaporodnának az abroncsméretek, akkor minden abroncs és gumi drágább lenne, mint ma. Sokan szeretnének valami egyedit, nem konfekcióterméket, de ezért keményen meg kell fizetni, és nem biztos, hogy jobb terméket kapunk ezért. Jó példa erre az anodizált felnik esete, amikor az emberek kétszer annyit fizetnek valamiért, ami fele annyi ideig bírta a strapát a kerékpáron. Mindezt azért teszik, hogy nekik ne olyan alumínium színű felnijük legyen, hanem sötétszürke, vagy szivárványszínű. Igaz ez a CNC eljárással készült alkatrészekre is, melyek a tömeggyártással készült Shimano alkatrészek többszörösébe kerülnek, és ráadásul szerkezetileg gyengébbek azoknál. Viszont általában anodizáltak.
Ha elég sokan kérik, a gyártók kihozzák a 605 mm-es új felni méretet. Ha van kereslet, akármilyen hülyeséget legyárt a kerékpáripar. Mivel kisebb szériában állítják elő, az ára is kicsit drágább lesz. Viszont a hagyományos kerékméret szériája is csökken, tehát annak az ára is felmegy. A küllőgyártók is követik a piaci trendet, és ők is hasonlóképpen cselekednek. A gumigyártók pedig őket követik. A vázakat is módosítani kell, tehát a gyártóknál megszaporodnak a modellek, és csökken a széria nagysága. Az új tulajdonosok büszkén mesélik, hogy az új 605 mm-es kerekükkel 2,5 másodpercet faragtak le az egyéni csúcsukból.
Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb kerekek kényelmesebbek az átlagos útminőség mellett, és biztosabban lehet velük kanyarodni, mivel a futófelület nagyobb területen érintkezik a talajjal. Ugyanennek köszönhető, hogy a fékteljesítményük is jobb, mint a kis kerekeké. Természetesen mások most a légellenállással és a küllők számának csökkenésével fognak visszavágni, de a kerékpározásban bizonyítható, hogy nem ezek a tényezők határozzák meg a sebességet. Ha tényleg lenne előnye a kisebb kerekeknek, átlagos útviszonyok mellett, akkor az országúti versenyzés már biztos, hogy alkalmazná azokat. Per pillanat még ott tartunk, hogy a magas oldalfalú felnikről se lehet egyértelműen bebizonyítani, hogy gyorsabbak, mint a régi, könnyű, kockaprofilú típusok. Az emberek sajnos ritkán gondolkoznak ésszerűen. Ha egy mód van rá, ne találjuk fel minden évben a kerékpárt! Ami már egyszer nem vált be, azt ne tegyük újra és újra divattá!

 


Kompatibilitás (Mi működik mivel)?

Talán ez ma a legfontosabb kérdés a kerékpáriparban. Elég gyakori probléma, hogy az alkatrészek nem használhatók egymással, és előbb, vagy utóbb, minden kerékpáros szembesül ezzel a kérdéssel. Sokan egyszerűen azt hiszik, hogy ez a minőség-ellenőrzés hiányossága. Ez így nem igaz. A kérdés lényege nem ebben, hanem a tervezés folyamatában keresendő. Minden egyes alkatrésztípust, a világ majdnem összes pontján, rengeteg gyárban állítanak elő, és a termékek, a piacverseny hatására egyre fejlődnek. Mára elértük az a pontot, amikor már csak a változtatás ténye miatt változtatnak a konstrukción. Javítani már nemigen tudnak rajta - legalábbis az adott árszinten biztos, hogy nem. A termékkonstrukciók hasznos élettartama hosszabb, mint a termék piaci jelenléte.
Régebben ez pont fordítva volt. Még akkor is gyártották a terméket, amikor már igazából jobb technológia is rendelkezésre állt (bőrnyereg, acél felni, hosszú benyúlású patkófék, stb.) Ma a dolgok úgy festenek, hogy a az adott terméknél nincs jobb technika megoldás, mégis leállnak a gyártással, mivel az kimegy a divatból (egyenes MTB kormány, 5 karos hajtókar, hagyományos kormánycsapágy rögzítés, 1 vagy 1 1/8 coll-os villanyak, stb). A jól megtervezett alkatrész még évekig kitartana, de közben a gyártó már nem tudja megfelelő haszonnal értékesíteni, tehát leáll a gyártással és új rendszert dob piacra. Ha hajtókarról van szó, akkor nem lehet hozzá lánckereket kapni, ha fékről, akkor fékpofát vagy fékkart. A montizás gyorsította fel ezt a tendenciát. Ennél a kerékpárfajtában több a mozgóalkatrész, és a fokozott igénybevétel miatt minden hamarabb elkopik.
Ha alkatrészt vásárolsz a kerékpárodra, leginkább azt kell figyelembe venned, hogy az adott darab, miként illeszkedik a meglévő rendszerbe. Nem mindegy, hogy milyen láncot veszel, esetleg lánc- vagy fogaskereket. Nézzük a hajtókart! Az MTB világában, ma három lánckerék-furat szabványméret van forgalomban, amíg gondolom egy is, bőven megtenné. Figyelni kell arra, hogy mekkora, és hány karja van. A hajtókarok profilja is átalakult az idők során. Így ha van egy jól működő, alig használt, régi montis hajtókarod, lehet hogy azért nem tudod használni, mivel nem lehet olyan hosszú tengelyű középcsapágyat kapni, ami hozzá való. A mai szabvány középcsapágy-tengely (105-117 mm) alkalmazásával nem fér el a 28 fogú "kis" lánckerék a váz geometriájában. Természetesen a vázgyártók is az új lánckerék kombinációk (44-32-22) szerint alakítják ki a váz középrészét. Elértük azt a pontot, amikor egy 12 éves hajtókarnál már "generációs szakadékról" beszélhetünk. És még mindig csak a hajtókarnál tartunk. A helyzet még bonyolultabb a fogaskerekek és a láncok terén, de ebbe most nem megyek bele.
Az igazi gond, hogy a hibák inkább csak a használat során bukkannak fel. Ekkorra már, a felszerelt alkatrész használtnak minősül, és nincs az a kereskedő (vagy gyártó), aki ezt így visszavenné. Pedig nem mi tévedtünk, hanem a gyártók nem tudják megoldani ezt a viszonylag egyszerűnek tűnő kérdést. Mindenképpen legyünk tájékozottak, és inkább háromszor kérdezzünk rá, minthogy tényleg ne működjön összhangban a rendszer. Ha gyártó felhívja a figyelmet, hogy bizonyos párosítások nem működnek, akkor ne is kísérletezzünk! Az ő érdekük az lenne, hogy eladják az alkatrészt, és ha mégse ajánlják, akkor annak biztos komoly oka van. Össze lehet építeni furcsa és érdekes egyvelegeket, de ez lényegesen több időnkbe és energiánkba kerül, és az eredmény általában rosszabb, mint az összehangolt rendszereké. Ne felejtsünk el egy-két doboz aszpirint venni! Nem tudok más tanácsolni, mint hogy kérjük ki mások véleményét (szerelőműhely, gyártó), vagy komplett rendszereket vegyünk. Sok sikert!

webbike.hu 2011 - Minden jog fenntartva
π